24 d’agost, 2012

"DE CALBOTS I BASCOLLADES" - Levante-EMV- 25-08-12


Una de les coses que et permet ser actiu a les xarxes és conversar amb gent amb qui d’altra forma seria més complicat poder fer-ho. Bé siga perquè viuen lluny, o perquè estan fora del teu cercle habitual de coneixences. Ahir per la nit, vaig tenir l’ocasió de creuar alguns missatges amb Quim Monzó, cosa que no és el primer colp que passa, però que a mi sempre em fa una il·lusió especial, per l’admiració que li tinc.
Preguntava Monzó, de quin altra forma es pot dir “clatellot”, i li vaig explicar que ací diem molt “entre cap i coll, bascoll”, tot just abans de fotre una “bascollà”, bascollada per ser correctes. Un altra persona va proposar “calbot”, però ja posats a ser puristes jo diria que calbot és quan et foten la cleca a l’alçada del cap.  A la Plana, si més no, quan és al coll li’n diem “bascollà”.
Bé...això els qui usem el valencià. Moliner i Bataller, li’n dirien “colleja”, clar. Perquè ells són del pensar que si dius “colleja” fas calaix. És a dir, consideren que el castellà és una font d’ingressos. Així ho declaraven mentre presentaven el XII Fedele Annual Meeting. Té gràcia que tinga nom en anglés la cosa esta, perquè FEDELE és la Federación Española de Asociaciones de Escuelas de Español para extranjeros. No deuen estar molt segurs dels resultats del seu ensenyament, quan no gosen posar-li un nom en la llengua que ensenyen, a la trobada d’escoles. De la Federació en formen part segons el seu web, 23 acadèmies privades repartides bàsicament per l’Estat Espanyol. Quan mires l’oferta de cada una d’elles, veus que unes fan cursos només a l’estiu, quan les aules del centre queden buides i quan tenen potencial de clientes. Un altra que es dedica a la formació d’hostaleria i només com a complement fa classes d’espanyol, afirma que en el conjunt dels seus ensenyaments i des de 1976 ha tingut 14.000 alumnes. És a dir, 32 alumnes i mig cada mes. Dels quals només un percentatge ínfim són alumnes de castellà. A Castelló hi ha una acadèmia associada, Audio Gil, a qui sembla que ara les institucions volen fer competència.
Moliner i Bataller, i els il·luminats apologistes de la Ciudad de las Lenguas, que tornen a plantejar la mateixa setmana que s’anuncia que tanca definitivament la Ciudad de la Luz, per inútil, diuen que cap altre lloc al món mundial pot oferir un lloc tan privilegiat. No tenen ni idea ni vergonya. Per exemple, Cerventes Escuela Inernacional que forma part de FEDELE, està a Màlaga i anuncia que: “Cerventes E.I. está situada a dos minutos de la playa y a diez minutos en autobús del centro histórico de la ciudad. Málaga es una ciudad alegre, soleada y rodeada de playas y montañas”. Els hi sona? La diferència és que com no hi ha TRAM, el centre de la ciutat està a 25 minuts mal comptats si agafes l’autobús. Per cert, Cervantes E.I. té l’aval de l’Institut Cervantes, la Ciudad de las Lenguas no.
Malgrat haver-ho demanat a l’Ajuntament i a les Corts, no hem aconseguit saber que coi han estat fent José Luís Gimeno, i el seu staff estos sis anys. Sabem, això sí, que en hores de treball venia un professor d’anglés a instruir-los en la llengua de Shakespeare. I sabem, que tots els projectes han anat canviant en funció de les ocurrències d’uns i altres. La darrera havia estat de Bataller que volia que allà s’estudiés xinés mandarí i “indú” com si això fos algun idioma! I mentre vinga a pagar sous a estos pocavergonya per fer exactament res. És per a pegar-los-hi una bona bascollada i dos calbots.
I darrera, l’especulació urbanística sense cap informe que avale la bondat del projecte idiomàtic. Vet ací, com diria Monzó, el perquè de tot plegat.