09 d’agost, 2012

"EDIMBURG" - Mediterráneo - 09.0812


Plovisqueja a la preciosa Escòcia. Un país que el 2014 pot recuperar la independència, si així ho reclama el resultat del referèndum convocat. Sí. Estes coses passen. I no només a l'Àfrica subsahariana on els europeus van dibuixar les fronteres amb tiralínies, sinó també a Europa. I passen perquè el dret a l'autodeterminació està recollint i protegit per la legislació internacional. I passa en on la democràcia no és un formalisme, sinó una realitat el suficientment sòlida, com per que l'Estat, convoque un referèndum vinculant, en el que com és lògic, votarà només Escòcia. No Gales. Ni Anglaterra. Ni Irlanda del Nord. Però estem de vacances, i no volia parlar de política.
Edimburg és una ciutat amb llarga tradició literària, i té senyers autors connectats amb la seua història. Stevenson l'autor de Fletxa negra, L'illa del tresor, o  El estrany cas del doctor Jekyll i míster Hyde. O Arthur Conan Doyle creador del detectiu Sherlock Holmes. O Irvine Welsh, autor de la novel·la Trainspotting, que donà lloc a aquella impactant pel·lícula. O J.M. Barrie, autor de Peter Pann. O més recent, JK Rowling, mare i hereva econòmica d'en Harry Potter,.
Jorge Luís Borges usà Edimburg com escenari d'algunes de les seues fascinants històries, i titulà “Sueño soñado en Edimburgo” un dels seus llibres. 
Passejar per la ciutat, és fer-ho per un escenari històric, també de la literatura.  Edimburg és des del 2004, Ciutat de la Literatura de la Unesco. Qualificació que només tenen tres ciutats al món.
Hi ha un local que es diu Elephant House Café, on s'apleguen escriptor amb més o menys projecció i trajectòria, i diuen, que en alguna de les seues taules, Rowling escrigué bona part de les seues novel·les del jove mag. Però a mi el que més gràcia m'ha fet ha estat trobar un cartell a una cafeteria on es pot llegir: “J.K. Rowling no va escriure res ací”. M'ha fet sentir com a casa, he recordat aquella placa del nostre carrer d'Enmig on diu que va neixer el Pintor Ribalta, cosa tant falsa com el monstre del llac Ness. Malgrat que el monstre ha estat vist més vegades que el TRAM pel carrer Colom.