12 de setembre, 2015

"BONO FISCALIA" Levante-EMV - 12.09.15

Si en un plenari el portaveu del pp digués que jo (o el govern del que jo forme part) havia permés una il•legalitat, si m’acusés d’una cosa així, és possible que allí mateix anunciés accions judicials per difamació. 
Quan en el plenari del dijous vaig acusar al pp de permetre irregularitats greus, amb un elevat cost econòmic, i vaig afirmar que com a poc tenien “culpa in vigilando”, la seua reacció no va ser anunciar una querella, sinó que automàticament fins a tres regidors van dir des dels escons, que ho portés al fiscal. I no és que fóra, que era, una reacció en calent, sinó que acte seguit va eixir la seua portaveu a la trona i va dir el mateix: “Si tiene algo contra nosotros, vaya al fiscal”. És a dir que donava per més que possible el fet de que hagueren tornat a fer una malesa, però devia pensar que mentre anàvem al fiscal, guanyaven temps. Supose que amb el carnet del pp et donen un bono de fiscalia, pel qual el procurador de la desena demanada t’ix debades. 
M’estaviaré qualificar l’actitud de la portaveu. Recordaré el que ella mateixa va dir: “Yo soy Begoña Carrasco, no Vergonya Carrasco. Nosotros de vergüenza nada de nada”. Doncs això que ella diu. Res de res. Tan poca, que van intentar carregar les culpes en les associacions de veïns! No. No. La culpa és de la pèssima gestió de l’anterior govern.
Concrete. Ací el pp havia obert diferents línies de subvencions. I algunes d’eixes línies eren coincidents. Les associacions de veïns, o culturals, o de la classe que siga, amb molta freqüència viuen exclusivament de les ajudes públiques, ja que no són capaces de generar recursos pròpis. I les persones que les presideixen són voluntàries, dediquen moltes hores a fer funcionar les associacions i no tenen cap obligació de tindre una formació específica en dret administratiu. El que fan és desviure's per intentar trobar fons per a poder fer activitats. I si veuen que l’ajuntament, que es suposa és garant de la legalitat, ofereix subvencions diverses, doncs les demanen! 
El problema és que el pp va crear una estructura municipal feta de regnes de taifes, on cada àrea decidia què subvencionava, com, quan i de quina manera. En la majora dels casos amb absoluta opacitat respecte als criteris, i com ara ha quedat demostrat, sense cap mena de coordinació. Per això si participació ciutadana admetia el lloguer de taules i cadires per un sopar de germanor entre els veïns o per celebrar les festes del barri, doncs l'associació en bona lògica presentava les factures del lloguer, i cobrava. I si la junta de festes, sense cap mena de projecte, i amb un procediment francament opac, subvencionava les festes fent-se càrrec de les taule i cadires, doncs… 
Este govern va detectar la duplicitat de cobrament en un número reduït d’associacions i va prendre la determinació d’impedir que això tornés a passar. Com? Senzill. A partir d’ara participació ciutadana ja no paga taules i cadires. Les associacions poden demanar eixa ajuda a festes, de forma, que no eixen perjudicades. I les subvencions de participació ciutadana, les podran justificar amb altres factures que tinguen correspondència amb el projecte que prèviament hauran presentat i que un cop avaluat haurà donat peu a la subvenció. I hem anat més lluny. Hem creat un grup de treball on estan representades totes les àrees municipals que donen subvencions, per tal d’unificar criteris i evitar duplicitats. Això vol dir que s’acabaran estos problemes, i que molt possiblement quedaran disponibles més diners per a poder subvencionar millor activitats que ho meresquen. Ajudes més justes per a les associacions.
Si el govern de la ciutat, en 65 dies va detectar el problema i en 80 el va resoldre, i el pp no el va detectar en 24 anys, sembla bastant evident que això subratlla la ineficàcia, deixadesa i incompetència amb la que els populars gestionaven els diners públics.