05 de setembre, 2015

"HOMO NO SAPIENS" LEvante-EMV 05.09.15

Que va Pérez Macián, un del PP, i en una declaració institucional diu que “la Comunitat Valenciana és una nacionalitat històrica consagrada al llarg de centenars de segles d’història”. Ah collons! Impressionant! Centenars de segles! Quasi res porta el diari! 
Un segle són cent anys. Un centenar són cent. Per tant, un centenar de segles serien cent segles, uns 10.000 anys si no m’enganye. Com Pérez parla de “centenars” i això és plural, vol dir que com a poc serien dos centenars de segles, és a dir, 20.000 anys, els que porta el País Valencià (o més concretament la Comunitat Valenciana, denominació que en realitat no té ni 40 anys d’història) forjant la seua pròpia identitat. Si foren tres centenars 30.000 anys, i si en feren 5, 50.000. És fàcil. Posem per exemple 5 centenars de segles, val?
Ho he anat a mirar, fa 50.000 anys els únics que he trobat són els “denisovans”, en referència a la cova de Denisova, a Sibèria. No se sap massa bé qui són, però no eren neandertals ni Homo Sapiens, tot i que sembla que es van emparellar amb les dues espècies. En aquella època es veu que en qüestió de fornici, no s’entretenien a preguntar “tu de quien eres”.  Però això de Sibèria queda lluny del Baix Vinalopó. De moment, no trobe cap rastre d’una hipotètica prehistòrica nacionalitat valenciana. 
Vinc més cap ací en el temps, però de fa 30.000 anys només he pogut documentar la desaparició al continent europeu dels elefants d’ullals llargs. Això que vulgarment en diem mamuts… Però tampoc no consta que foren del Portell de Morella. I ja els dic ara que no he trobat cap trinquet documentat, ni cap dolçaina mal conservada en cap jaciment paleontològic. I per molt que he furonejat en els llibres buscant rastres d’una valencianitat multisecular, no he tingut cap èxit. Sembla que Paquito el Xocolater ha de ser posterior. 
Ara fa 20.000 anys, la Terra començava a escalfar-se. El casquet polar iniciava, en el nostre hemisferi, la seua retirada cap al nord i les grans glaceres cap a les altures de les muntanyes. Les temperatures pujaven i la vida trobava nous espais on desenvolupar-se. Era el final de la quarta glaciació de l’era quaternària. Però no hi constància de què ningú aprofités l’incipient bon temps per vendre orxata amb fartons, posant les bases de la cultura valentina que ens ha dut fins ací.
Els exemples més antics de poblats que he estat capaç de trobar, són una sèrie d'assentaments escalonats en el temps, els primers dels quals daten de fa 19.000 anys. Però es trobaven al nord-est de l’Àfrica, en l’actual Egipte. Igual per això Pérez Macián s’ha confós, i en imaginar les palmeres ha pensat en l’Elx d’abans que el morrut roig. Però no amic antropòleg, no, no s’han trobat fòssils de xufa de fa 20.000 anys. Ho lamente, la teua teoria és patètica.
La vocació del PP de fer el ridícul, és inesgotable. I eixa voluntat de fer exhibició de la seua incultura resulta d’una obscenitat francament desagradable. Em puc imaginar a Pérez al despatx de repassant mentalment la història, i de prompte, obrir els ulls com si fos Dora l’exploradora, i dir “amb una llengua tan mil·lenària com el valencià, és normal que tinguen la ce trencada. Serà tan velleta la pobra!” 
En la seua declaració reclamen que el Consell “no subvencione amb fons públics (el Consell té fons privats?) projectes o associacions que tergiversen o posen en dubte la realitat històrica i el marc legislatiu que empara el dret a l’autogovern de la Comunitat Valenciana”. No es pot ser més cínic! Però si han subvencionat Lo Rat Penat o l’Associació Cardona Vives, que incompleixen la normativa lingüística de l’AVL. Organisme este que han atacat i intervingut!  En fi, una pallassada continua. L’únic que queda clar en este tema és que ni Pérez ni la resta del grup són homo sapiens sapiens.