02 d’octubre, 2013

"LA RENDICIÓ" -www.castelloninoformacion.es- 02.09.13


Alfonso Bataller s'ha rendit. No davant l'enemic, sinó davant els seus amics. 
En una entrevista recent, l'alcalde de Castelló i terme de la ciutat, ha fet saber al veïnat, que renuncia al Centre de Convencions de Calatrava (malgrat haver pagat, ho dic de memòria 2'7 milions d'euros pel disseny); al projecte de compra de l'antiga Fábrica Dávalos per convertir-la en un centre juvenil (malgrat el  conveni signat, i prorrogat ja un colp per incompliment de la Generalitat); redimensiona a la baixa, per tercer colp, el nonat projecte de Ciutat de les Llengües (tot i haver estat pagant durant anys elevats jornal a José Luís Gimeno y sus mariachis); i vorem com se'n surt de la remodelació d'Hisenda, ja que la Conselleria segueix sense aportar un clau, i la UJI anuncia que de moment no es pot incorporar. També sembla que perdrem una universitat pública, creada per 32 milions d'euros (també ho dic de memòria) de forma artificial i innecessària. La venda a un grup editorial està molt avançada, raó per la qual esdevindrà privada i supose que l'alcalde Bataller entendrà que a partir d'eixe moment, o abandonen l'edifici municipal que ocupen, o paguen lloguer a preu de mercat.
A Bataller,  només li queda el TRAM. Una dotació que acumula retards sobre les previsions (i d'anys respecte a les inversions similars en altres ciutats), i que ara planteja un nou termini per la inauguració, que ens porta a 6 mesos de les eleccions. Oh casualitat!
I després de les declaracions, arriben els Pressupostos Generals de l'Estat, i  malgrat que el President Fabra es va oferir carnalment al Ministre Montoro, com fan els mandrils joves davant el ¨macho alfa¨, no hi ha inversions. L'anàlisi de la inversió estatal territorialitzada ho deixa clar. Mentre que la mitjana espanyola per habitant és de 209'6€, la inversió per habitant al País Valencià és de 121'4€. Per començar a plorar i no aturar–se. I si filem més prim, en el cas de les comarques de Castelló la cosa encar és pitjor. Ací l'única inversió és la prevista per les obres de l'AVE.
Però saben què? No hi ha res a celebrar. L'AVE arribarà quan ja farà 2 o 3 anys que alguns trams de l'AVE hauran tancat per no ser rendibles. Per allà per les Castelles. Des de principis del segle passat (Rafael Trullenque, Joan Crexelles, Juli Just, Perpinyà Grau, Deffontaines...) tothom tenia clar la necessitat i rendibilitat d'un corredor mediterrani de mercaderies i persones, encara no el tenim. I mentre, l'Espanya subsidiada, l'Espanya despoblada, té quilòmetres i quilòmetres d'alta velocitat, sense passatgers. Tant és així, que Espanya és qui més quilòmetres en té en tota Europa. Convindran que no hi ha res a celebrar. Ser els darrers, i haver de conformar–se amb  el tercer carril...
I Bataller diu que el govern central cobreix les reivindicacions! Quina barra! Serà les seues, no pas les de Castelló. Per això dic que l'Alcalde Bataller s'ha rendit. Clar. 
Clar que es rendeix! Al cap i a la fi, ell tampoc té cap gran èxit que mostrar. Dades en mà, el Sindic de Comptes ha afirmat que tot i que Castelló era una de les ciutats valencianes amb major pressió fiscal, també és on més ha crescut esta en els darrers anys. En paral·lel, els retards en els pagaments a proveïdors, augmenten, creixen, condicionant la supervivència de les empreses   (i els llocs de treball que representen). Això sí, mentrestant, la banca ha recuperat 14 milions d'euros.
Diuen al Palau Municipal, que alguna nit s'ha sentit un filet de veu que s'escapava del despatx de l'alcalde, tot dient: senyor, aparta de mi esta urna!