17 de febrer, 2015

"AIGUA, PARANY, BOUS" -www.castelloninformación.net - 18.02.15

“Agua para todos” va ser una campanya que es va inventar el PP, per reclamar, dèien, aigua per a les comarques de Castelló. El Palau de la Diputació va lluir una pancarta amb eixe lema, 
durant anys. Un dia, un gracioset, va pintar a la pared “Whisky para Fabra”, i poques hores després ja estava esborrat. La pancarta, en canvi, durà anys i anys, fins que es va posar mostoseta.
L’aigua no era per al reg. Era bàsicament per a alimentar un urbanisme depredador i boig, que ens ha dut a la misèria. I més fotuts que estariem encara, si tot allò hagués anat avant. L’aigua mai no arribà.
Era això, però era sobretot una eina electoral per al PP, que sempre ha construït el seu discurs sobre la confrontació. Jugant perillosament a fraccionar i enfrontar la població, confiant que la seua fracció siga més gran.
El parany, eixe sistema tradicional de cacera que sobreviu al segles en regions mediterrànies, va ser el següent intent. La UE va prohibir eixe tipus de cacera. En algunes regions d’Europa, es va aconseguir deixar-la al marge de les directives europees, perquè els estats afectats (França i Itàlia) van negociar-ho així. La incorporació d’Espanya a l’UE es va fer obviant tots els interessos valencians. Molt notablement l’agricultura, desprotegida absolutament. Molt notablement la indústria, vam haver de desmentellar tota l’industria pesant del Camp de Morverdre. I també ho pagà el parany, que és un mal menor.
El PP va treure pit, i prop de les eleccions, exactament igual que havia fet uns anys abans amb l’aigua, comença a presentar mocions als pobles en defensa del parany, sense ocultar la voluntat de generar confrontació social. Els pro front als contra. I més, intentant buscar distensions internes en els altres partits. De vegades amb èxit. El PP va muntar manifestacions. Visites a les Corts. Publicità reunions a Diputació. Va incitar una campanya mediàtica. El mateix de sempre, ells els bons valencians, la resta els roïns. Ni tan sols acceptaven que hi haguera opinions diferents. Blanc o negre. Bons i roïns. Una actitud irresponsable. 
El PP es va comprometre a protegir el parany com mètode tradicional de cacera. Va legislar en fals, i els tribunals van tombar la seua ocurrència dels paranys científics. Europa no va cedir. El parany continua sent il·legal. El PP no va complir.
Ara tornen a vindre eleccions. Van fracassar amb l’aigua. Van fracassar amb el parany. Ara els hi ha pegat pels bous. Tornen a la maniobra de confrontació. Uns contra altres. Tornen a buscar el redit electoral. Tornen a intentar generar friccions internes en els altres partits. També ací de vegades amb èxit.
Quin problema hi ha amb els bous? A Catalunya van fer una llei…a Catalunya. Ací no. Ací l’únic que ha passat amb els bous els darrers 10 anys, és que han augmentat les subvencions en un 50%. En els anys on han desaparegut els diners per a la cooperació (bé, desaparegut conceptualment, i robats per Blasco en realitat), de les beques, de la sanitat, de l'educació… Mentre s’han retallat totes i cadascuna de les parties socials, han augmentat les subvencions a les festes amb bous. 
Aleshores per què tot això? Perquè hi ha eleccions i el PP perd. Veu que perd. Farien bé els aficionats taurins en recordar com el PP traí als paranyers, com els va enganyar a ells fa anys amb allò del BIC, com deixà als especuladors de la construcció sense aigua… Farien bé els taurins, de recordar tot això i de no deixar-se enganyar. Els estan torejant.