02 de novembre, 2009

"LA SOLUCIÓ ITALIANA"-Mediterráneo-05.11.09


Un amic em recomana llegir una columna de José Luís Alvite, on parla del tema de trista moda, la corrupció política. Compartisc la seua tesi, que a més a més explica molt bé. Ataca d’arrel aquella estúpida i immoral idea, segons la qual alguns polítics es corromprien perquè estem mal pagats, o el partits es financen il·legalment perquè amb el que permet la llei no és suficient. La idea en si resulta vomitiva quan la sents en boca d’algun polític cínic i sense escrúpols, però terriblement preocupant quan l’escoltes d’un ciutadà no polític. Terriblement preocupant perquè demostra com ha anat calant en la societat civil eixa fastigosa teoria.
Alvite posa un exemple clar. És com si el director d’una sucursal bancària fes un desfalc només perquè li sembla que el sou no és suficient. Ningú no ho justificaria. Estem patint una crisi econòmica que aboca a centenars de famílies a fer miracles per arribar a final de més, i (quasi) ningú no es dedica a atracar gasolineres, supermercats o entitats bancàries. No ens enganyem. El polítics corruptes no tenen cap tipus d’excusa. Cap. Són delinqüents i han de pagar els seus delictes. I els partits que tenen xarxes corruptes al seu voltant, i que les utilitzen per finançar-se, han de rebre el càstig que mereixen. Als tribunals i a les urnes. Dir que s’ha de canviar la llei de finançament de partits, només perquè uns quants no la compleixen, és una aberració. És com dir que cal canviar la llei de violència de gènere perquè una minoria de delinqüents continua pegant les seues parelles.
És evident que els culpables són els qui tiren mà a la caixa, però el món es corromp no per la minoria corrupta, sinó per la majoria que s’asseu a mirar. Cal una regeneració política. La fiscalia ha d’actuar, la policia ha d’actuar, i els electors han d’actuar. Però la regeneració s’ha de fer des del sistema de partits.
A Itàlia, no fa tants anys, la corrupció era tan generalitzada, havia impregnat de tal manera la classe política i empresarial, que van pensar que la solució estava fora del sistema de partits, i van fer president a Berlusconi. Crec que cap altra president havia fet passar tanta vergonya a la República italiana.

17 comentaris:

Enric 2 ha dit...

Entenc els italians quan s'avergonyixen de Berlusconi. A mi em passa el mateix amb Camps i amb Fabra quan isc fora.

T'has deixat una altra teoria igual de vomitiva o inclús més, i és aquella que diu que tots els polítics són iguals. Crec que eixa és una teoria interessada per difuminar i repartir la responsabilitat dels actes de corrupció i d'incompetència en la gestió. Però a més, pretén desmobilitzar la ciutadania, i impedir, per exemple, manifestacions com la del dissabte. És com allò que va dir Franco ara no recorde a qui: "Hágame caso y haga como yo: no se meta en política".

Nomdedéu ha dit...

Sí. tot no hi cap a l'article. Ja ho diré, jo mantic que tampoc no és el mateix que "tots els polítics no son iguals" ho diga jo, que que ho diga un del PP o del PSOE que compartisca escó, despatx o executia amb imputats.

joan ha dit...

Tot i ser molt escandalosos els casos de corrupció, això no vol dir necessàriament que tots els polítics són iguals. Potser en el PP hi ha infinitament més polítics honrats que els que no ho són. Ara bé, quan es destapa un cas de corrupció, el partit ha d'actuar amb responsabilitat i sense ambigüitats. Si no ho fa, llavors es còmplice dels corruptes i perd la seua credibilitat davant la societat.

Nomdedéu ha dit...

Així ho veig jo també

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Tinc l'ordinador a punt d´expirar.De fet,ja m'han passat coses rares.Estic passant i actualitzant arxius i embolics i coses meues.Ho senc.Ja deixaré algún comentari des del nou ordinador.
Espere que tots els asumptes que escrius o escribiu estiguen,si no arreglats(massa optimisme) molt minimitzats.
Salutacions.

Nomdedéu ha dit...

ja et trobava jo a faltar, ja...

Anònim ha dit...

Jaja,¿Pensaves o millor dit malpensaves que sóc una corrupta i que m'han posat entre reixes?
Vinga,a vore si les coses es van arreglant...

Anònim ha dit...

La LFP amenaza con parar la Liga si se suben los impuestos a los jugadores extranjeros.
Astiazarán no descarta "parar la competición" porque supondría "una factura de más de cien millones de euros" para el fútbol español. El PSOE ha cerrado un acuerdo con IU y BNG para subir los impuestos del 24 al 43 por ciento a los extranjeros.
- - - - - - -
Esta noticia, extraida de un periódico, está generando debates.
Mi opinión: Que paguen.
Ahora les toca a los futbolistas. A ver cuando toca a la prostitución.

Anònim ha dit...

La borsa és un altre exemple, ara no ho recorde de memòria les càrregues impositives però si una persona obté beneficis ha de pagar un 18%, una societat paga el 35% i florentino pérez i la gent de pasta paga el 2%. Pujant-los la càrrega impositiva del 2 fins al 8, per això dels grans capitals, l'Estat s'embujacaria una gran quantitat de diners. Però així són les coses, els pobres més pobres i els rics més rics

Nomdedéu ha dit...

eixa és la política d'esquerres del PSOE.

francesc ha dit...

A més, la reforma fiscal per als futbolistes no té caràcter retroactiu. Per tant, no afectarà als extragalàctics Cristiano Ronaldo i Kakà, entre d'altres. Una llei a mitges. Ací qui té més por, el Govern o la LFP? Menys mal que tenim ZP de president, que si no...

josep ha dit...

Allò més increïble i hilarant de l'assumpte és el fet que l'anomenada Llei Bekham, amb rebaixes fiscals per als estrangers, en realitat estava pensada per atraure científics cap al nostre país. De veritat algú es pot imaginar un científic que li paguen més de 600.000 euros a l'any en Espanya? Sobren els comentaris.

TONI PITARCH ha dit...

Jo també me sume a recomanar-te, en aquest cas la lectura d'aquest article de La Vanguardia (Partitocrácia sin contrapesos) que m'ha inspirat un que acabe de penjar:
http://www.lavanguardia.es/politica/noticias/20091105/53818145243/la-partitocracia-sin-contrapesos.html

Un exemple de "partitocràcia" digital és, per exemple, el que denuncies avui a la premsa: Com se pot anunciar la creació d'una plaça de tècnic de Normalització Lingüística sense exigir el títol pertinent? La sort és que no s'han atrevit, de moment, a exigir "el carnet"... de valenciania?

Anònim ha dit...

A Cristiano Ronaldo i a tots els futbolistes extrangers sí esl afectaria, per a tots els ejercicis a partir de quan siga la pujada. De tota manera la majoria d'ells ténen pactades unes retribucions "netes d'impostos", o siga que qui haurà de pagar la pujada són els Clubs. Per això es queixen.

Pujar els impostos a les rendes del capital està be. Però els diners no ténen nacionalitat, se'n aniràn a un altre estat en millor fiscalitat i l'estat España no recaudarà ni un quinzet més de la pujada de capital. És trist però és aixina.

La solució hauria d'estar en armonitzar tots els impostos de la Unió Europea per a que no generen avantages competitius i en liquidar d'una vegada i de veres els paraisos fiscals.

Baltas

Anònim ha dit...

Doncs anem a invadir Andorra...

Nomdedéu ha dit...

No trobe justificació alguna per que esta gent que guanyen quantitats indecents de diners en pocs anys no cotitzen de forma elevada. Cap ni una.
Quin sentit té que Ronaldo i la meua dona només tinguen un parell de punts percentuals de diferència en els pagaments a compte de l'IRPF?