01 de març, 2010

"HISENDA SEREM TOTS?" -COPE Castelló- 01.03.10

Este matí he assistit a un acte oficial a la Subdelegació del Govern d’Espanya. Es formalitzava la cessió a l’Ajuntament i la Universitat Jaume I, del edifici siti a l’Hort dels Corders, on durant anys hem pagat els nostres impostos. Em van telefonar de la Subdelegació convidant-me, i em vaig excusar perquè tenia comissions informatives a l’ajuntament, però als pocs minuts em telefonà personalment el Subdelegat, i vaig haver de dir-li que si. Al cap i a la fi, no li faltava raó, és un acte important per la ciutat, i jo havia de ser-hi en representació del nostre electorat.
Es tanca així una llarguíssima etapa de reivindicacions, travetes, disputes, baralles, desencontres, reclamacions i declaracions de tota mena, no sempre afortunades. De fet, vaig tindre el poc honrós privilegi d’assistir en primera línia a una maleducada i poc edificant batalla entre l’Alcalde de la ciutat, el Rector Toledo i el regidor Miguel Ángel Mulet, en unes festes de barri.
La utilització burda d’una part del moviment ciutadà per part de l’equip de govern, per instrumentar una pressió contra el govern central, era en part la lògica resposta a la utilització burda de la Universitat per part de l’anterior Subdelegat del Govern, i actual portaveu socialista a l’Ajuntament, per evitar que l’edifici revertís a la ciutat.
En el seu moment, l’Ajuntament havia cedit el solar per construir l’edifici, com va cedir el de la residència de suboficials (desafectada des de fa anys, i que serà la propera batalla d’este monopoly municipi-estat), o totes les escoles, instituts i ambulatoris construïts per la Generalitat sobre solars cedits. Desafectat l’edifici d’Hisenda, diuen els que ho entenen que des de la Subdelegació se li va oferir l’ús a la Universitat, per evitar que el reclamés l’ajuntament. Sense èxit.
Per al BLOC, era indiscutible que havia de ser per la ciutat, i cap institució la representa millor que el seu ajuntament, el governe qui el governe. Això el PSOE i el PP no ho entenen. Per ells és més important el partit que la institució, o fins i tot la ciutat. Lamentable.
El cas és que al final, i coincidint amb l’anunci que el Rector Toledo no seria finalment el candidat socialista a l’alcaldia, els equips de govern de l’Ajuntament i la Universitat van rebaixar el grau de confrontació, per finalment arribar a un acord per repartir-se l’espai. Un acord que incloïa també el repartiment de l’antic palau de justícia.
I eixa és l’etapa que ara s’enceta. La de saber que fer amb eixos edificis. Saber d’on traurem els diners per la seua remodelació (la universitat ha pagat ja més d’un milió d’euros a l’ajuntament), saber si aconseguiran posar-se d’acord en un contingut engrescador i útil, per un edifici fantàstic en un lloc privilegiat. Des del BLOC vigilarem amb atenció, perquè tenim la trista, la tristíssima sensació, que els uns i els altres estan més còmodes en la baralla, en la discussió, en la voluntat de destruir-se els uns als altres que en construir ofertes culturals, i lúdiques per als ciutadans als qui haurien de servir.
Castelló necessita dotacions i oferta cultural. I li sobra confrontació i egoisme.

3 comentaris:

Enric 2 ha dit...

Des de fa molts anys els col·lectius d'arxivers i historiadors de les comarques del nord van reclamar eixe edifici per ubicar l'Arxiu Històric Provincial. De fet, la mateixa Conselleria de Cultura es va fixar en ell ara fa uns anys, com també es fixà en l'edifici de l'antiga Escola Oficial d'Idiomes (on ara van a fer un centre de salut).

Així, tenint en compte que Castelló és l'única demarcació sense Arxiu Històric Provincial (els seus fons estan ara al sòtan de la Biblioteca del carrer Rafalafena), no crec que fóra una mala destinació per a eixe edfici, millor que el lloc que es barala ara mateix (un edifici del CUC).

El problema (si és que ho és), es troba en què la institució seria de l'administració central però gestionada per l'autonòmica. No obstant, com que fa alguns mesos tant l'UJI com l'Ajuntament es van trencar les robes pel trasllat a Madrid dels documemnts de Defensa per no existir un AHP a Castelló, segur que ara no tindran cap inconvenient per cedir l'immoble a estos fins, més encara quan sembla que encara no saben a què destinar-lo.

Bo, és només una suggerència.

Nomdedéu ha dit...

Ho tenim fotut això de l'arxiu.
L'edifici es dividirà en tres parts, una per la universitat, una per l'ajuntament i una conjunta.
A la conjunta es farà sala d'exposicions, de conferències i coses així.
L'ajuntament el vol dedicar a les Associacions de Veïns, però no se'n coneix l'ús exacte. La Universitat volia fer ensenyament no reglat, noves tecnologies per gent gran o alguna cosa així. La remodelació està valorada en uns sis milions d'euros. Seguiem informant.

Enric 2 ha dit...

Ja m'ho imaginava. No passa res. Teniu alguna proposta des del Bloc?