21 d’abril, 2015

"FALTA DE SERIETAT" - www.castelloninformacion.es - 22.04.15

La actitud política d'uns i altres mai no deixarà de sorprendre'm, i de fet, ho celebre, perquè diuen que la capacitat de sorpresa es dona en aquelles persones que busquen la veritat en la quotidianitat.
Hem estat setze mesos treballat de valent, en una comissió extraordinària. En temes de transparència, bon govern, política salarial, participació ciutadana. Les reunions han sigut moltes, i el treball de tots els grups, per bé que asimètric, ha permés que al final tinguem un text de consens. Raó que mereix una felicitació col·lectiva.
Vull subratllar que dues de les propostes més importants aprovades després d'estes negociacions, han sigut aportacions del meu grup. Per una banda el sempre discutible nivell retributiu de la gent que fem política. Fins ara l'alcalde cobrava en funció del sou del funcionari que més cobrés, que a sobre és un habilitat nacional, i està fora de conveni. Nosaltres vam proposar que el seu sou (i en cascada el de la resta de la corporació) estigués vinculat al conveni laboral. I en la línia del que defensa l'anomenada Economia del Bé Comú, que no pogués cobrar més de 3'5 vegades el sou del funcionari que menys cobra. I això és un màxim! Una de les conseqüències directes, és que si es creen llocs de treball de baixa qualitat i amb salaris menors, baixarà directament el salari dels polítics. Crec que és just, i garanteix una política salarial també justa, per al funcionariat.
L'altra proposta molt important que vam fer i que es va aprovar, té a vore amb el comportament dels polítics imputats. Segons la jurisprudència, l'acta pertany al regidor o regidora, per tant, si no vol, el seu partit no pot fer absolutament res. Nosaltres vam aconseguir convèncer a la resta de partits, que foren els Grups Municipals qui assumiren la responsabilitat. Cas que hi haja una imputació, el seu grup li retirarà tot càrrec de representació (portaveu, portaveu en comissió, representant en organismes municipals...) quedant com regidor de base, fins que s'inicia el judici. Si continua imputat, expulsió del grup. Això és un avanç enorme. I l'ajuntament de Castelló esdevé pioner en trobar una fórmula per apartar a un imputat de la gestió, sense que siga irreversible, per si finalment resulta desimputat.
Així que entre això i altres acords parcials, vam tancar un acord global que crec que és important i bo per a la ciutat.
El PP, però, es va voler passar de llest, i l'Alcalde va convocar una roda de premsa per anunciar l'acord. Especialment greu si volia parlar de transparència! Davant les meues queixes formals, l'Alcalde es va defensar dient que la idea era que parlarem tots els portaveus. Òbviament, això era incert, perquè els altres portaveus ens havíem assabentat per la premsa, i ell no és qui per decidir si hem de parlar, o quan ho hem de fer. Finalment l'Alcalde i el PP van recular i van anul·lar la roda de premsa. Van proposar que el dilluns següent (el d'esta setmana), dia que havíem de rubricar tots els grups, compareixeríem el quatre portaveus. Jo vaig dir que sí, i ningú no va dir que no.
El dilluns, després de signar, el portaveu del PP ens anuncià a la portaveu d'EU, la portaveu adjunta del PSOE, i a mi mateix, que procedia a convocar la premsa d'acord amb el que vam dir. Ningú no digué que no. Només a l'eixida Carreras va dir «ya os diré algo», Puerta no va badar la boca. Com sóc gat vell les vaig aturar a les escales, ja en solitari, i totes dues em van dir que no pensaven comparèixer.
Ja no es tracta només de que ho havíem acordat feia una setmana, es tracta també de que feia 5 minuts no havien tingut l'honestedat, la valentia, la correcció, de dir al portaveu popular que no compareixien. En eixes condicions, òbviament tampoc vam comparèixer nosaltres.
Difícil d'entendre la falta de formalitat. I més difícil d'entendre que signen un acord, i després no el vulguen explicar en públic, especialment quan és un acord sobre transparència.

Això que els deia, mai no acabaran de sorprendre'm. Els uns i els altres. Serà perquè jo encara crec en el valor de la paraula, i en l'honestedat de dir les coses a la cara.