14 d’abril, 2015

MENTIDERS I TRINXAIRES

Quan fa uns mesos vaig defensar en nom de Compromís, una moció que demanava als tècnics municipals que redactaren un trajecte alternatiu al pas del TRAM pel Ribalta, després de la prohibició judicial, em vaig topar amb la negativa del PP.
El nostre posicionament era clar. Davant les sentències que n’impedeixen el pas, el que toca és buscar una alternativa lògica. De fet, vaig arribar a mostrar que eixa alternativa ja havia estat contemplada pels nostres tècnics, per bé que desestimada després per l’equip de govern. Mantenia jo també que la sentència no obligava a desmuntar el passeig central, en el que el PP s’havia gastat 2’4 milions dels nostres euros. Que si bé era criticable la desídia amb la que durant anys el PP havia ignorat el manteniment del parc, i en especial del passeig central; i si bé era cert que no calia tan gran obra per posar-lo en condicions acceptables, no era menys cert que l’obra feta s’havia de quedar, per evitar un major menyscapte a la societat.
El PP, per boca del seu portaveu va dir que l’execució de la sentència obligaria a desfer l’obra. Ho vaig negar. Ell va insistir.
Ara sabem que en resposta al Síndic de Greuges que havia demanat que compliren la sentència, la Conselleria els diu que “el juez sólo anuló el paso de vehiculos”, però que la sentència no obliga a desmantellar l’obra feta. Exactament el que jo vaig dir fa mesos, i el PP negà reiteradament per justificar la seua negativa.
El resum és: “faig una obra caríssima i il·legal”, i quan la justícia em confirma la il·legalitat dic que revertir la situació seria molt car per a la ciutadania. Terrible! Ja ho van fer amb l’auditori construït de forma il·legal en zona verda!
També va dir aleshores el PP que ho arreglarien canviant la norma. Concretament el Pla Especial de Ribalta. Els vaig recordar que la Conselleria té pendent d’aprovació el Pla Especial de Ribalta des de l’any 2005, i que seria impossible, i inexplicable, que un no s’aprovés en 10 anys, i un de nou s’aprovés en quatre mesos. Així ha estat. Les Corts dissoltes, les eleccions convocades, el Consell en precari... i Bonig torna amb la milonga del nou Pla Especial. Mentida.
Diu la Conselleria en la resposta al Síndic: “Carece de sentido demoler la obra y dejar otra vez esta parte del paseo como arenal para estacionamiento de choches”. Fascinant! Sembla que per al PP no hi ha més alternatives que incomplir la llei o permetre que la llei no es complisca. Perquè caldrà recordar que els vehicles aparcats durant anys al passeig, ho feien al marge de la llei. I caldrà recordar que era així per la connivència de l’equip de Govern municipal, que no només ho permetia, sinó que en feia ús amb els vehicles oficials per anar a la Pèrgola cada colp que hi havia un acte.
La defensa del patrimoni cultural i ecològic de la ciutat, i la defensa de la llei, és una cosa que també ens juguem en estes eleccions. Desgraciadament, en esta democràcia de baixa qualitat que tenim, el reiterat incompliment de la llei no desqualifica les opcions polítiques. Però això no és res que no es puga resoldre a les urnes.
Sona una miqueta arrogant, però ho he de dir. Compromís tenia raó en tot el que vam dir respecte a este tema. En tot. I el PP va mentir en tot. En tot. I vostés tenen l’oportunitat de decidir si volen al govern algú que incompleix la llei i menteix, o algú que diu la veritat i defensa l’imperi de la llei. El bé o el mal. És així.