02 de maig, 2015

"UNA CACA DE GOS" Levanted-EMV . 02.05.15

Es veu que el PSOE local va denunciar l'altre dia al PP local per incompliment de la llei electoral en matèria visites, inauguracions, publicitats... Els socialistes van considerar que podrien infringir la llei unes insercions publicitàries a alguns diaris locals. La Junta Electoral que és qui ha de resoldre, els va donar la raó, i com era publicitat institucional, s'ha sancionat a l'ajuntament de Castelló amb 400€. Tenen raó els socialistes en reclamar que això ho ha de pagar el PP, i no la ciutadania, al cap i a la fi, el que ha infringit la llei, sabent-ho, és el PP, no la ciutat.
Dic que sabent-ho, perquè fa algunes setmanes a la seu del PP, es va discutir precisament sobre eixes coses, i em diuen, que un destacat membre del comité de campanya hauria dit alguna cosa així com: «claro que será ilegal y nos denunciarán, però cuando ganemos ya pagaremos la multa». No sé exactament a què feia referència, podria ser a això de la publicitat o a qualsevol altra cosa de les que fan ells al marge de la llei. Serveix, però, per il·lustrar el seu grau de cinisme.
En el mini debat que es va produir a l'ajuntament per esta denúncia, el representant popular, Pérez Macián, advocat de professió, va explicar des de la trona, que allò que havien denunciat els socialistes era una campanya publicitaria que pretenia conscienciar als propietaris de mascotes, de la necessitat de recollir els cagarros amb els que alguns minen la ciutat. Amb bon criteri, el PSOE deia que no importava el contingut, que el que importava era el compliment de la llei, i que si la Junta Electoral els havia sancionat, era perquè infringien la llei.
Tot el PP estava esvalotat. Des de Moliner als descartats, passant per la Secretaria General del PP, Begoña Carrasco, també advocada de professió, que indignada repetia des de l'escó que «es un perrito con un cepillo en la boca, eso es lo que han prohibido». Com si tingués cap importància si era un gos amb un raspall, un hàmster amb una metralleta, o un lèmur fent malabars! Està prohibida la publicitat institucional en període electoral. Punt.
Subratlle que Pérez i Carrasco són del gremi de la justícia, perquè si els que han estudiat lleis justifiquen que no complir-les en funció dels seus criteris, ja ens podem fer una idea del grau d'immoralitat i de falta d'ètica amb la que este partit afronta la campanya. I els actes de govern. Perquè això que sembla un pecat menor, ho fan també en el dia a dia de la gestió municipal. Les reiterades sentències en matèria d'urbanisme, per exemple, dibuixen un equip que menysprea la legalitat vigent, assumint que els costos econòmics els paga el poble de Castelló i no ells. Indecència és poc.
I potser algú es preguntarà si realment era tan important això del cartellet del gos tristunet intentant convèncer al seu amo de que ha de recollir la toia pudenta. I la resposta és que sí. No perquè la gent puga associar un cagalló de gos amb el vot al PP, no. Simplement perquè ja sabem que els mitjans de comunicació són negoci (uns més que altres) i s'alimenten de la publicitat. I en època de vaques magres per a les empreses, com ara mateix, el principal client publicitari són les institucions.
I com el PP fa anar els diners públics com si fóren seu, i juga al «a tu te'n done i a tu no», i ho fa sempre a canvi de favors, vol dir, que la publicitat institucional que va als mitjans condiciona el tractament que eixos mitjans donen al PP, especialment en campanya. I això ho dic ací, bàsicament perquè em deixen, no sé si ho podria dir a un altre diari, i ho diria encantat davant d'un jutge si el PP tingués el valor de denunciar-me i fer-me feliç.
Amb diners públics el PP compra voluntats. A canvi de publicitat aconsegueix minuts de ràdio i centímetres quadrats de presència. Un cartell amb un gos val tres fotos de Bataller, per dir-ho així. I abans de que algú diga, amb raó, que altres governs d'altres colors fan el mateix, ja els avance que si de Compromís depén, i dependrà, l'ajuntament de Castelló farà un Pla de Mitjans anual, transparent, just i negociat.